Dunlop racket stuiteren

Speelsterkte & DSS

De KNLTB maakt voor de bepaling van jouw speelsterkte gebruik van het zogenaamde ‘Dynamisch Speelsterkte Systeem’, kortweg DSS. Op deze manier kunnen ze alle leden rangschikken op basis van hun speelniveau.

Jaarlijks worden voor alle actieve leden de nieuwe speelsterktes bepaald op basis van hun prestaties in wedstrijden tijdens de KNLTB competities en toernooien. Deze speelsterkte wordt vertaald naar een cijfer tussen de één en negen.

Speelsterktebepaling

De speelsterktes worden bepaald op basis van de eindejaarsrating die voortkomt uit het gemiddelde van de behaalde resultaten gedurende het seizoen, eventueel gecorrigeerd met een acceleratiewaarde, dempingswaarde of inactiviteitswaarde. Na deze bepaling van de speelsterktes heeft iedere speler een nieuwe speelsterkte die een jaar hetzelfde blijft. De actuele rating van de speler wijzigt in principe na iedere wedstrijd.

Met het stroomschema voor het enkel- en dubbelspel kan je zelf per wedstrijd bepalen wat voor partijresultaat je krijgt en of je actuele rating wijzigt. De stroomschema's worden onderaan deze pagina als download aangeboden. Tevens vind je hier ook de veelgestelde vragen en antwoorden met meer informatie over het Dynamisch Speelsterkte Systeem.

De nieuwe speelsterktes worden ieder jaar uiterlijk begin december door de KNLTB vastgesteld en bekend gemaakt op MijnKNLTB. Zodra jouw nieuwe speelsterkte bekend is ontvang je hier een e-mail over met meer informatie. De speelsterktes voor 2020 zijn vanaf 1 januari ook zichtbaar in de KNLTB ClubApp.

Speelsterktewijzigingsverzoek

Ben je het oneens met je huidige speelsterkte en is er een goede reden voor een wijziging? Dan kan je aan het eind van het jaar, na bepaling van de speelsterktes, een speelsterktewijzigingsverzoek indienen. De verzoeken worden in de hele maand december afgehandeld. Zodra jouw verzoek is behandeld, ontvang je een bericht.

Actuele rating

De speelsterkte van een speler blijft één jaar hetzelfde, maar de actuele rating van de speler wijzigt in principe na iedere gespeelde wedstrijd. De actuele rating van KNLTB leden is terug te vinden in het spelersprofiel op MijnKNLTB.

In deze animatie leggen we je uit hoe de actuele rating in het enkelspel wordt berekend:

Internationaal vergelijken

Wil je je eigen speelsterkte vergelijken met die van een buitenlandse speler? Gebruik dan de speelsterkte vergelijkingstabel.

Buitenlandse spelers

Ook buitenlandse spelers mogen meedoen aan de Nederlandse competitie en toernooien. Om competitie te mogen spelen moeten ze daarvoor – net als Nederlandse competitiespelers – lid zijn van een bij de KNLTB aangesloten tennisvereniging. De ledenadministrateur van de vereniging moet ervoor zorgen dat de speelsterkte van de buitenlandse speler juist wordt ingeschat. Dit kan met behulp van de speelsterkte vergelijkingstabel.

Daarnaast mogen spelers die lid zijn van een buitenlandse bond meedoen aan toernooien in Nederland. Zij moeten dan wel lid worden van een vereniging naar keuze of van de Vereniging van Buitenlandse Bondspelers van de KNLTB.

Het contact loopt via de toernooiorganisator. De toernooiorganisator vult een formulier in voor verkrijging van een bondsnummer en stuurt dit naar de KNLTB. De KNLTB vult het bondsnummer en de correcte speelsterkte in en stuurt het formulier terug naar de toernooiorganisator. Die zorgt ervoor dat de deelnemer het formulier ontvangt. Het formulier geldt de rest van het jaar als ledenpas van de speler. Hij/zij kan zich hiermee inschrijven voor toernooien. Spelers moeten voor het bondsnummer €10,- betalen aan de KNLTB. De toernooiorganisatie int deze €10,- van de speler. Daarnaast kan de toernooiorganisator €2,- administratiekosten vragen.

Veelgestelde vragen