Jongen forehand

Jeugdopleiding

De KNLTB wil met het Nederlandse toptennis weer een serieuze concurrent worden binnen het internationale toptenniscircuit. Hiervoor moet een toptennisklimaat gecreëerd worden waarin elk talent met de juiste training en begeleiding zich optimaal kan ontwikkelen en uiteindelijk de kans heeft om van tennis zijn/haar beroep te maken. Met het talent gestuurde programma ‘Five Steps to the Top’ wil de KNLTB de komende jaren meer Nederlandse tennissers in de wereldtop krijgen.

Gecertificeerde tennisscholen

Om de structuur en prestatiecultuur van het opleiden van talentvolle spelers en speelsters in Nederland een krachtige kwaliteitsimpuls te geven, werkt de KNLTB nauw samen met gecertificeerde tennisscholen. Deze scholen spelen een prominente rol in het opleiden van talentvolle spelers in Nederland. Het netwerk bestaat uit 7 tennisscholen voor talenten in zowel de basis- als de middelbare school leeftijd (t/m 18 jaar), omringd door 26 tennisscholen die de eerste opleiding van kinderen in de basisschoolleeftijd voor hun rekening nemen. Alle gecertificeerde tennisscholen leidensamen met de KNLTB de beste jeugdspelers op volgens het Meerjaren Opleidingsplan Tennis 'Route naar de top'.

Instroomtrainingen

In 2020 faciliteert de KNLTB in samenwerking met tennisleraren en tennisscholen zogenoemde instroomtrainingen voor kinderen in de leeftijdscategorie 7 tot en met 10 jaar. Instroomtrainingen zijn bedoeld voor spelers met de motivatie zich te willen verbeteren. De instroomtrainingen bieden leergierige tennissers een extra, uitdagende activiteit met leeftijdsgenoten en onder goede begeleiding.

Talentstatus en school

Om een professionele tenniscarrière te kunnen bereiken staan talenten veel uren op de baan. Om sport en school te combineren bestaan er Topsport Talentscholen. Voor het volgen van onderwijs op deze scholen een talentstatus nodig.