Joshua - Ervaren tennisser (1)

KNLTB Competitie 2020

Vanwege de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus heeft de KNLTB besloten de Voorjaarscompetitie 2020 te verplaatsen naar het najaar. Deze unieke competitie krijgt de naam: KNLTB Competitie 2020. Met de verplaatsing van de competitie naar het najaar hopen we recht te kunnen doen aan de voor tennissers bekende en geliefde competitiesfeer zoals we die kennen van de Voorjaarscompetitie. We hopen dan ook dat zoveel mogelijk spelers zich inschrijven voor de KNLTB Competitie. Iedereen kan mee doen, want er is altijd een competitie voor jou! Doe je ook mee?

Of de competitie in het najaar definitief door kan gaan is afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende maanden en of de maatregelen het tegen die tijd toelaten zulke omvangrijke competities te spelen. Hoe dan ook, het belooft een uniek competitieseizoen te worden!

In het kort

Tijdens de KNLTB Competitie speel jij samen met jouw team op zeven speeldagen, tussen begin september en eind oktober, tegen de andere teams uit de poule. Een poule bestaat in de meeste gevallen uit acht teams en wordt ingedeeld naar niveau, leeftijd en regio. Een team treft iedere tegenstander één keer. Je speelt een aantal keer thuis op jouw eigen club en een aantal keer ga je bij een andere vereniging op bezoek. Het team dat na de zeven speeldagen de meeste wedstrijden heeft gewonnen is kampioen.

Competitieaanbod

De KNLTB Competitie bestaat uit een zeer divers competitieaanbod op iedere dag van de week, voor zowel beginnende spelers als voor ervaren spelers en voor iedereen daar tussenin. Kortom, voor iedere tennisser is er een competitie die past bij je past!

Ben je nieuwsgierig aan welke competitiesoorten jij in jouw buurt kan meedoen? Check dan hieronder het competitieaanbod van jouw provincie:

Iedere tennisvereniging bepaalt aan de hand van het competitieaanbod per provincie het competitieaanbod van de club. Dit competitieaanbod is o.a. afhankelijk van de grootte van de vereniging (baancapaciteit), de opbouw van het ledenbestand, het beleid van de vereniging en de wensen en behoeften van de leden.

Speeldata

Klik hier voor de speeldata van de KNLTB Competitie 2020.

Doe je ook mee?

Wil je graag meedoen aan de KNLTB Competitie 2020? Dat kan! Spelers die zich hadden ingeschreven voor de Voorjaarscompetitie kunnen met hetzelfde team spelen tijdens de KNLTB Competitie 2020. Daarnaast kunnen er ook nieuwe teams worden gevormd. Informeer bij de Verenigingscompetitieleider van jouw vereniging naar de mogelijkheden.

Stel jezelf de volgende vragen: Speel je het liefst in het weekend of liever doordeweeks? Wil je graag meedoen aan een competitie met enkel- en dubbelpartijen of het liefst alleen met dubbelpartijen? Speel je graag in een heren- of damesteam of toch liever gemengd?

Inschrijven

Als je een keuze hebt gemaakt aan welke competitie je wil meedoen dan dien je je hiervoor in te schrijven. Inschrijven voor de KNLTB Competitie gaat via jouw vereniging in de periode mei/juni. Informeer bij jouw Verenigingscompetitieleider hoe je je voor de competitie kan inschrijven. Iedere vereniging hanteert hiervoor een andere manier en periode van inschrijving.

De Verenigingscompetitieleider kan van half juni tot begin juli alle teams van de vereniging bij de KNLTB inschrijven voor de KNLTB Competitie 2020. Vervolgens gaat de KNLTB aan de slag met de indeling van de competitie. In augustus zal de indeling dan gepubliceerd worden op MijnKNLTB. Dan heb je nog een aantal weken de tijd om kennis te maken met je team en te trainen voor de competitie, want in september gaat de KNLTB Competitie dan officieel van start.

Praktische informatie

Hieronder vind je alle praktische informatie en regels die handig zijn om door te lezen als je meedoet aan de KNLTB Competitie 2020.

Verenigingen en de KNLTB hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het organiseren van de competitie in de anderhalvemetersamenleving. Om de druk op de parken te reguleren en zo te kunnen voldoen aan de anderhalvemeter-regel heeft de KNLTB voor de KNLTB Competitie 2020 alvast de volgende maatregelen getroffen:

1. Op tijd spelen tijdens alle avondcompetities
Om de spreiding van spelers in avondcompetities te vereenvoudigen, worden alle avondcompetities van de KNLTB Competitie 2020 op tijd gespeeld. Dit betekent dat er per partij één uur getennist wordt en de games worden doorgeteld. Na een uur stopt de partij (en wordt de rally niet afgespeeld). De verkregen stand in games op dat moment is de eindstand van de partij. Een gelijkspel behoort dus ook tot één van de mogelijkheden. In dit document zijn alle regels voor het spelen op tijd voor je op een rijtje gezet. Dit geldt niet voor de padelcompetitie.

2. Versoepelen regelgeving rondom wachten bij slechte weersomstandigheden
Om tegen te gaan dat bij slecht weer het clubhuis volstroomt en er niet voldaan kan worden aan de anderhalvemeter-regel, hebben wij voor de KNLTB Competitie 2020 besloten dat het niet verplicht is om bij slecht weer 2 uur (1 uur bij avondcompetities) te wachten. De VCL van de thuisspelende vereniging kan bij slecht weer, tennis- en padelwedstrijden van de KNLTB Competitie 2020 staken of afgelasten en verplaatsen naar uiterlijk de eerstvolgende inhaaldag.

Daarnaast houdt de KNLTB de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten, zodat we daar op organisatorisch vlak tijdig op kunnen anticiperen, eventueel met aanvullende aangepaste maatregelen. Mocht dit nodig zijn, dan zullen we alle betrokkenen hier tijdig over informeren.

Verkort & Compact Spelen

Tijdens de KNLTB Competitie 2020 (m.u.v. 8&9 Tennis en alle avondcompetities) geldt voor alle dubbelpartijen (DD, HD en GD) Verkort Spelen. Dat betekent dat er een beslissende wedstrijdtiebreak (10 punten) wordt gespeeld op het moment dat in een dubbel de stand één set gelijk is. Voor 8&9 Tennis geldt compact spelen. Klik hier voor meer informatie over Verkort & Compact Spelen.

Dispensatie

Wil je graag vaker dan één keer per week competitie spelen of voor twee verschillende verenigingen uitkomen? Vraag dan dispensatie aan via de Verenigingscompetitieleider van jouw vereniging. Check wel eerst de voorwaarden.

Invallen tijdens competitie

Word je gevraagd om in te vallen in een ander competitieteam? En twijfel je of je wel mee mag doen? Vraag het dan na bij de Verenigingscompetitieleider van jouw vereniging.

Standen en uitslagen bekijken

Tijdens de KNLTB Competitie 2020 wil je graag zien hoe je er als team voor staat: ben je in de race om kampioen te worden? Of ben je nieuwsgierig naar hoe de andere teams in jouw poule het doen? Voor actuele standen en uitslagen kan je terecht op MijnKNLTB of in jouw ClubApp. Klik hier voor meer informatie.

Nieuw: digitale teamopstelling

Het papieren wedstrijdformulier dat tijdens de KNLTB competities werd gebruikt is verleden tijd. Want naast het uitslagenformulier is nu ook het formulier voor de teamopstelling volledig gedigitaliseerd. Met ingang van de KNLTB Competitie 2020 kan je voor aanvang van een competitiewedstrijd de teamopstelling direct online invoeren op MijnKNLTB. Klik hier voor meer informatie en een uitleg.

Heb je nog andere vragen over de KNLTB Competitie 2020? Stel ze dan aan de Verenigingscompetitieleider van jouw vereniging.